Oldal kiválasztása

Önismeret és fejlődés Tamar Hazuttal

Szerző: nov 28, 2019Művészetterápia0 hozzászólás

Meggyőződésem, hogy a személyiség fejlődése és a változása egy életen át tart. Hiszem, hogy életünk utolsó óráiban is fontos minden egyes gondolatunk és a változtatásnak a legkisebb szikrája is. Ezért én azon vagyok, hogy minden olyan lehetőséget amivel fejleszthetem magamat megragadok.

Egy csodálatos hétvégét töltöttem együtt Balla Márta szervezésében Tamar Hazut művészetterapeutával. Tamar már évek óta rendszeresen tart Budapesten két vagy többnapos intenzív tanfolyamokat az arra nyitottaknak. Idén én is megismerhettem néhányat az általa és kollégái által több mint 40 év alatt kifejlesztett művészetterápiás eszközökből. 

Tamar a Haifa Egyetemen alakította ki a módszereket kezdetben Peretz Hesse professzorral aki  1967-ben az első művészetterapeuta volt Izraelben. Tamar 1981-ben kezdett vele együtt dolgozni, majd 1985-2008 között az egyetemen ő vette át a program vezetését. A program befejezése után egyénileg tartott oktatást és rengeteg embert kezelt egyéni vagy csoportos terápiában.  Főleg traumatizált embereknek igyekeztek segíteni, tekintve, hogy hazájuk sokszor háborús konfliktusokkal küszködik. A módszerek erőteljes traumaoldó hatásúak és segítenek a saját énnel valamint a közösséggel való egészséges kapcsolódás újrateremtésében.

A módszer legfontosabb eleme a fenomenológiai hozzáállás. Az itt és mostban figyeli az egyént, annak cselekvését, kapcsolódásait és alkotását. A kész alkotásokat tisztán a formák, színek és nyomatékot mutató fenomének (jelenségek) áltat vizsgálja. Így kizárja a spekulációt és a kezeltnek közvetlen kapcsolódást nyújt az itt és mostban önmagához és az alkotásán és alkotómunkáján keresztül a benne mozgó tendenciákhoz.

A fenomenológus feladata a fenomének előítéletektől mentes leírása.” – Edmund Husserl 

“A látszat nem maga a valóság, míg a jelenség valóságos dolog. Az igazi ismeretet a jelenség megismerése adja.” – Kant

Hogy ez megfoghatóbb legyen, leírom mi az amit egyénileg tapasztalhattam Tamar által. Hát persze, hogy fejest ugrottam a két napba és persze, hogy mindenhol ahol “önkéntes kísérleti nyulat” kértek azonnal odapattantam. Vallom, hogy ha benne vagy aktívan egy jelenségben, akkor erőteljesebben benned marad minden eleme. Olyan voltam mint a szarka, sokat akartam tanulni és tapasztalni magamról, viszont itt bírta a faroktoll, minden tapasztalást és tudást hazahoztam amit csak lehetett.

A módszer másik nagyon fontos eleme – ami a pedagógusoknak nem lesz meglepetés – az állandóság ereje. A kezelőterem mindig ugyanúgy van berendezve és benne az eszközök mindig ugyanúgy vannak kihelyezve. Ezen a kliens bármikor változtathat az alkotás során és a folyamataiban, de a terem mindig ugyanúgy várja mikor megérkezik egy-egy alkalomra. Ez nagyon erőteljesen húzza a biztonság érzetét. A terem berendezéséhez és az eszközök elhelyezéséhez még vannak szabályok amik a bőség, a védettség, és a fókuszáltság megteremtését segítik. 

Az első feladat az volt, hogy válasszunk egy színt ami az aznapi hangulatunkat tükrözi, majd adjunk hozzá egy mozdulatot és az óriási papírívekre a teremben körbe-körbe a krétával (olajpasztell) tegyük fel/rajzoljuk fel ezt a mozdulatot. Közben folyamatosan mozogjunk a térben és amikor találkozunk valakivel köszönjünk neki a szemünkkel és rajzoljunk tovább. Már ez is szép felismerést adott pedig még “csak” az első feladat volt.  Egy idő után csak a tekintetekre figyeltem és elvesztettem a mozdulatommal a kapcsolatomat. Talán fontosabb és érdekesebb nekem a mások személye mint önmagam? Erre mint segítő nagyon oda kell figyelnem, hiszen könnyen és gyorsan vezethet kiégéshez. Ahogy haladt mindenki  – 50 fő – a teremben és serényen rajzot, persze a vonalak sorra keresztezték vagy kísérték egymást. Ez a különböző személyek, személyiségek találkozását, kapcsolódását jeleníti meg. Majd kitöltöttük a képeket színekkel, vonalakkal, pontokkal, mind-mind más tudattalan tartalmakat hoznak felszínre. Ezek a feladatok erős vezettetés alatt álltak. Csak olyan formát lehetett rajzolni, amit Tamar mondott. Újabb és újabb színeket választottunk és a végén egy gyönyörű színkavalkádot alkottunk, majd utolsó feladatként mindenki a lap egy kisebb-nagyobb részletén a 3 -4 választott színnel megrajzolta azt ami “Ő”, legyen az bármi is. Csodaszép faliszőnyeget kaptunk. Ez megerősítette a csoportot abban, hogy együtt, különösebb összebeszélés nélkül is képesek vagyunk pár szigorú, de egyszerűen követhető szabály szerint alkotni. Ebben a feladatban az erőteljes vezetésnek volt fontos szerepe. Kíváncsi vagyok mit gondoltok miért. Kommentben írjátok meg! 🙂

Az egyéni alkotás során több képet is alkottunk. A képeket gyorsan kellett megrajzolni 5-5 perc állt rendelkezésünkre és az időkorlátokat Tamar itt is szigorúan betartotta. Az elemzéshez, amit ő csinált persze azonnal jelentkeztem alanynak és csodás új tapasztalatra tettem szert. A végső konklúzió az lett, hogy bár a legtermékenyebb akkor vagyok, ha szabadon alkothatok korlátok nélkül, mégis mintha ragaszkodnék a korlátokhoz. A rajzokban viszont megjelent ezekkel a korlátokkal való megbékélés és együttes munka. Mindez csupán abból derült ki, hogy csak a fenomékkal foglalkoztunk. Milyen vonalak, milyen színek, milyen technikák, nyomaték jelenik meg az alkotásokon és hogyan változnak ezek a különböző papírformákon.

Merthogy Tamar módszerében az is benne van, hogy nem csak téglalapokra dolgozunk. Nagyon fontos az is, hogy az organikus formákhoz, azaz a természet formáihoz közelebb álló a papírok is jelen legyenek. A papírok mérte, formája és arányai szintén lefektetett szabályok szerint van meghatározva. Minden forma és méret más- és más lelki és tudati tartalmat mozgat meg bennünk. Megadja a választás szabadságát az állandó szabályok védelmében és tartásában. Így a szellem és a tudat, a test munkáján keresztül tisztán kerül a papírra.

A két nap alatt még sok-sok technika és tudás megjelent. Például a pontozásos technikával való csoportos festés is. Ahol a pontozás a felgyülemlett harag vagy más destruktív energia levezetését is szolgálja, valamint elveszi a vonalvezetés felelősségének terhét és a végén szintén valami gyönyörű keletkezik. Ez megmutatja az alkotónak, hogy bár bennem nehéz érzelmek vannak azért abból még születhet szép dolog, közösen pedig rengeteg értéket létrehozhatunk.

Rám a rengeteg feladatból az agyagozás volt a legerősebb hatással. A kérés az volt – miután rituálisan felmelegítettük azaz bepuhítottuk az agyagot majd, csoportosan alkottunk belőle – hogy az agyag egy részéből készítsük el azt a személyt aki az agyagban lakik. Egy bébit láttam, aki kedvesen és vidáman kapálózik és és rugdalózik. A csavar az volt a feladatban, hogy tegyük ezt teljesen VAKON, csukott szemmel. Nehezen hittem el, hogy bármi esztétikus is kikerülhet a kezem közül így, nemhogy az a szép belső kép. De nekiálltam és láss csodát PONTOSAN olyan lett a baba amilyen a lelki szemeim előtt megjelent. Majd erről a Gestalt-terápia egyik módszerét hívva segítségül beszéltünk. Azaz egyes szám első személyben. “Én egy pici baba vagyok aki boldogan kapcsolódásra vágyik a világgal és ennek hangot ad valamint a testével, mozdulataival is jelzi.”  Ez nagyon jólesett, egy táplált és vidám csecsemőnek éreztem magam. Majd a maradék agyagból készítettünk a már kész alaknak valamit amire szüksége volt. Én azonnal magamhoz vettem még egy nagyobb darab agyagot és egy anyát gyúrtam a babának. Mivel kevés időt, kb. 10 percet kaptunk erre, ezért ez igen rusztikus lett, de tökéletesen illett a vakon gyúrt babához. Ez a szobor látható a képen. 

A kész szobor nekem nagy kincs lett. Egyszerre jelenik meg benne a finom anyai megtartó és tápláló erő és az apai erőteljes masszív védelem. Azt gondolom, hogy ez a két energiaminőség mindenkinek nagyon fontos és főleg azoknak akiknek terhelt gyermekkoruk volt. Minden nap megsimogatom ezt a szobrot és foglalkozom magamban a belső gyermekkel akinek ez az két csodás minőség csak kevéssé adatott meg.

Rendkívül hálás vagyok Mártának, hogy megszervezte ezt a tanfolyamot és Tamarnak, hogy ennyire elhivatott abban, hogy tudását az utolsó morzsáig átadja mindazoknak akik az emberek hiteles és hathatós segítésében feladatot akarnak vállalni. Jövőre remélem lesz új alkalom és én biztosan ott leszek. Tamar ősenergiái és mély tapasztalatokon nyugvó tudása egyszerre nyújtotta nekem a védelem és a táplálás éltető erejét.

0 hozzászólás

Kotán Niki

Kotán Niki

Üdvözöllek! Bízom benne, hogy a blogbejegyzéseimmel elgondolkodtatlak, megnevettetlek, bővíteni tudom az ismereteidet, vagy enyhíteni a fájdalmad.